Spaarrente naar 0%?

Spaarrente naar 0%?

18 maart 2016

Het monetaire beleid van de ECB heeft naast positieve effecten voor mensen die geld lenen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, ook negatieve gevolgen. Vooral mensen met een pensioen en spaarders merken dit vandaag de dag. De ECB verlaagde de zogenoemde depositorente deze maand naar min 0,40%. Het kost banken dus geld te stallen bij de ECB. Deze banken op haar beurt verlagen de spaarrente voor de consument steeds verder. Bij de grootbanken ING, ABN en RABO bedraagt de spaarrente (zonder voorwaarden) nog maar 0,60%.

Buitenland
Gaat de rente nog verder omlaag? Het is zeker niet uitgesloten als we kijken naar wat er in andere landen gebeurt. In België hebben twee banken de rente verlaagd tot het wettelijk minimale niveau van 0,01%. Het betreft Bank Nagelmackers (voormalige Delta Lloyd bank) en Société Générale. Hun reactie: “Wij zijn de eerste, maar zeker niet de laatste.”

In Duitsland gaan ze wellicht nog een stap verder en overwegen ze spaarders te laten betalen voor het stallen van spaargeld. Sparkasse Oberhausen overweegt rijke klanten een ‘strafrente’ te rekenen. Dit zal dan wel gelden voor klanten die met grotere bedragen sparen.

Op de Wall Street Journal circuleert een filmpje waaruit blijkt dat geldkluizen in Japan niet meer zijn aan te slepen. De verkoop is meer dan verdubbeld en de meest populaire kluis is al compleet uitverkocht. De spaarrente is in Japan ook verwaarloosbaar klein. Op iedere omgerekende € 100.000,- vermogen ontvangt men daar nog maar € 1 rentevergoeding. Terwijl het opnemen van geld uit de pinautomaat ook geld kost.

Jacht op rendement
Uit het halfjaarlijkse beleggersonderzoek van de AFM blijkt dat 35% van de mensen de lage rente ook aangrijpen als reden om te gaan beleggen. Ook voor degenen die al aan het beleggen zijn, is het voor 40% van de beleggers een reden om méér te gaan beleggen. Wel is deze ‘jacht op rendement’ iets waar de toezichthouder zich zorgen over maakt. “Mensen nemen wellicht meer risico dan dat verstandig is of waar ze tegen kunnen”.

Bron: Beleggingsassistent , 18 maart 2016


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon