Verschuiving in ontvangsten vermogensbeheerders

Verschuiving in ontvangsten vermogensbeheerders

03 december 2015

Sinds begin 2014 is het provisieverbod voor banken en vermogensbeheerders een feit. Dit heeft impact gehad op de wijze waarop zij hun inkomsten genereren. Zo konden banken en vermogensbeheerders voor het provisieverbod verdienen aan transactiekosten en aan het opnemen van bepaalde fondsen in de effectenportefeuille. Deze zogenoemde kickback- en bestandvergoedingen zijn sindsdien dus verboden. Welke impact dit heeft gehad kunnen we opmaken uit het onderzoek van de AFM; Marktbeeld beleggen 2015.

Allereerst laat het marktbeeld ons zien dat sinds 2011 de ontvangsten als geheel niet is teruggelopen, maar zelfs behoorlijk is gestegen. Van 120 miljoen naar bijna 160 miljoen euro per jaar. Hierbij moeten we opmerken dat de jaren 2012 en 2013 goede beleggingsjaren zijn geweest en dat de meeste vermogensbeheerder een percentage vragen over het beheerde vermogen.

In de onderstaande grafiek is goed te zien wat de impact is geweest van het provisieverbod en hoe vermogensbeheerders dit hebben opgevangen. Het gebruik van managementvergoeding is enorm gestegen van 42% naar een verwachting van 68% in 2014. Deze managementvergoeding vervangt de verboden kickback en bestandvergoeding geheel. Deze bedroegen in 2011 nog circa 23% van de totale opbrengsten van vermogensbeheerders.

ontvangsten vermogensbeheerders 2015

De conclusie is dat het provisieverbod de transparantie zeker heeft verbeterd maar dat de verdiensten die via de achterdeuren de vermogensbeheerders binnenkwamen niet ten gunste zijn gekomen voor de consument.

Bron: AFM: Marktbeeld beleggen , 3 december 2015


< Terug naar nieuwsoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon