Beleggen in Emerging Markets, welke landen?

Beleggen in Emerging Markets, welke landen?

11 december 2012

Lezersvraag: Ik wil beleggen in Emerging Markets, moet ik me beperken tot BRIC-landen of kan ik ook in andere, kleinere landen beleggen?

Waar alle westerse economieën kampen met slechtere economische vooruitzichten gaat het in de opkomende landen nog relatief voorspoedig. De meeste economieën aldaar groeien dit jaar nog en verwacht wordt dat het wereldwijde herstel hier zich als eerste zal aandienen. Niet gek dus om een deel van je vermogen in dit soort landen te beleggen. BRIC-landen worden als interessante beleggersmarkten aangemerkt en zijn “hot”, maar zijn er nog andere kleinere opkomende landen waarin je kan beleggen. Marvin Koster zet de mogelijkheden uiteen.

BRIC

BRIC staat voor Brazilie, Rusland, India en China. Opkomende markten waarbij de groeipercentages nog hoog zijn ( China 7-8 %, India 5-6%) en de bevolking groeit en de welvaart toeneemt. Deze Emerging Markets zijn op dit moment erg in trek bij beleggers en dat vertaald zich in een mooi herstel in de afgelopen maanden. Wie het afgelopen half jaar belegd zou hebben in aandelen van zogenaamde BRIC-landen zou een resultaat geboekt hebben van 40 tot 50%. Niet slecht uiteraard als we het afzetten tegen een AEX-rendement van circa 2% en MSCI World van circa 6%. Ook de 5 jaar voor 2008 waren BRIC landen lucratief met een gemiddeld jaarrendement

van meer dan 50%. Maar beleggen in Emerging Markets is dynamisch. Als we kijken naar het rendement van 2008 behoren deze beleggingen tot de slechts presterende beleggingscategorie; -60%. Wie dus wil beleggen in Emerging Markets zal over stalen zenuwen moeten beschikken, een lange beleggingshorizon hebben en bereid zijn risico’s te nemen. Daarbij is verder door politieke ontwikkelingen, valutaontwikkelingen en andere economische ontwikkelingen het beleggen in Emerging Markets enerverend te noemen.

Door al deze onzekere gebeurtenissen,de eindeloze stroom aan nieuws uit deze landen en het tijdsverschil  is het bijna onmogelijk geworden zelf te beleggen in dit soort landen. Het is moeilijk en tijdrovend om de juiste bedrijven te selecteren. Een oplossing hiervoor is een beleggingsfonds of tracker te kopen die de BRIC landen volgt of alle algemene Emerging Market landen. Hierdoor profiteert u van spreiding over diverse opkomende landen en verschillende bedrijven. Tevens zal de fondsmanager gespecialiseerd zijn om in deze landen te beleggen.

Frontier Markets

De nieuwe Emerging Markets, zo worden deze zogenaamde Frontier Markets genoemd. De kleinste, minst ontwikkelde opkomende landen, die nog niet opgenomen worden in de ‘normale’ Emerging Market fondsen of Indices. Voorbeelden van deze kleine opkomende landen zijn Cyprus, Koeweit, Vietnam ,Egypte en Nigeria. Frontier Markets worden door sommige al omschreven als de beurslievelingetjes van de toekomst wat betreft opkomende landen. Je zult begrijpen dat wat voor ‘normale’ emerging markets geldt, voor deze frontier markets helemaal opgaat. Politieke onrust, oorlog, valutaschommelingen, beperkte verhandelbaarheid en een slecht toezicht op bedrijven en de beurs maken het beleggen in deze landen erg risicovol en duur. Maar kansen zijn er zeker ook. Als pionier bent u er als een van de eerste bij als deze landen uitgroeien tot ‘normale’ opkomende landen met als gevolg een zeer mooi rendement. De structurele ontwikkelingen in deze landen kunnen nog sterk verbeteren en zij bezitten vaak veel grondstoffen. Deze landen zouden weinig correlatie hebben met de westerse economie, maar zijn desondanks door de kredietcrisis en angstige belegger die hun gelden weghaalden toch aanzienlijk geraakt.  De S&P Frontier index daalde in 2008 ongeveer met 55% en is het afgelopen half jaar hersteld met ongeveer 16%. Vergeleken met de Europese beurzen aanzienlijk, maar vergeleken met BRIC niet substantieel. Beleggingsmogelijkheden zijn nog beperkt, maar er zijn beleggingsfondsen of trackers die zich op Frontier Markets richten. Claymore/BNY Mellon en Deutsche Bank hebben een tracker op de S&P select Frontier. In Nederland kunt u bijvoorbeeld beleggen in het Mango Capital Fund of in de fondsen van Intereffect Emerging Africa en Frontier Vietnam. Ook zijn er voldoende aanbieders van MENA-fondsen ( Middle East North Africa), waarbij de Aziatische landen uiteraard ontbreken.

Wereldwijd beleggen in ETF’s (trackers)? >> Klik hier

Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Let Op! De waarde van beleggingen kunnen fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: Z24, 3 juli 2009


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon