Beleggen in goud, hoe doe ik dat ?

Beleggen in goud, hoe doe ik dat ?

11 december 2012

Lezersvraag: “Ik wil een gedeelte van mijn vermogen beleggen in goud, hoe doe ik dat?”

In het verleden werd veel in goud belegd in tijden van oorlog en crisis, uiteraard omdat de aandelenbeurzen onder druk kwamen te staan en goud als veilige haven werd gezien. Ook vandaag de dag is goud weer populair onder beleggers, mede vanwege de kredietcrisis en de stijging van de prijs van de afgelopen jaren.

Fysiek goud

Er zijn behoorlijk wat doemdenkers die vinden dat de enige methode om in goud te beleggen is om het fysiek aan te kopen en thuis te bewaren. Dit was in het verleden ook de gebruikelijke manier. Vandaag de dag zijn de mogelijkheden uitgebreider.

Een baar van 1000 gram goud kost op dit moment circa 22 duizend euro, maar er zijn ook kleinere te krijgen van bijvoorbeeld 100 gram, 250 gram of 500 gram. Veelal zijn deze staafjes duurder dan hun gewicht in goud. Het is te overwegen om gouden munten aan te schaffen. Het probleem hiermee is dat deze ook vaak duurder zijn dan het gewicht in goud, doordat de munten gewild zijn bij verzamelaars. Een nadeel van fysiek goud aanschaffen is dat je een kluis dient te hebben om het op te slaan. Het moet worden vervoerd en worden verzekerd.

Aandelen in goudmijnbedrijven

Profiteren van de goudprijs via aandelen van goudmijnbedrijven (zoals Goldcorp, Harmony Gold Mining, Kinross) is weggelegd voor specialisten. De kosten om het edelmetaal uit de grond te halen zijn redelijk vast, dus als de goudprijs stijgt is dat pure winst voor de goudmijnbedrijven. Echter zo makkelijk is het niet. Er zijn andere factoren van invloed. Zo hebben mijnwerkers niet de beste arbeidsvoorwaarden en een staking kan dus leiden tot een behoorlijke kostenpost voor het bedrijf. (Wel goed voor de goudprijs, die zal verder stijgen.)

Ook kunnen dergelijke bedrijven de toekomstige producten al hebben verkocht of afgedekt (gehedged), omdat zij de huidige prijs al hoog vinden. Zij profiteren op die manier dus niet van een eventuele verdere prijsstijging.

Tenslotte wordt de koers van een aandeel bepaald door vraag en aanbod. Een afgenomen vraag kan er voor zorgen dat het aandeel minder hard stijgt of zelfs daalt ten opzichte van de goudprijs. Ook deze bedrijven bleef de crisis niet bespaard. Door hard gestegen productiekosten (vanwege zeer hoge olieprijzen) en de kredietcrisis daalden ook de aandelen van deze bedrijven stevig.

Afgeleide producten

Door middel van trackers (passief beleggingsfonds) of certificaten op goud of een goudindex, kun je één op één profiteren van een eventuele stijging van de goudprijs. De afgelopen jaren is de populariteit van dit soort financiële producten enorm toegenomen. Ook hebben ze een directe invloed op de koers van goud, want voor iedere belegging in een tracker in goud wordt een tegenwaarde van goud aangekocht en in een kluis bij een bank bewaard.

Voorbeelden van trackers op goud zijn ETFS Gold, die de DJ-AIG Gold index volgt, of de ETFS Physical Gold, die zoals de naam al doet vermoeden direct de goudprijs volgt. Uiteraard na aftrek van (lage)beheerkosten. Voor offensiever ingestelde beleggers zijn er ook turbo’s en warrants te verkrijgen op goud. Hiermee kan worden ingespeeld op een stijging of een daling van de goudprijs met een hefboomwerking.

Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Let Op! De waarde van beleggingen kunnen fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: Z24, 23 mei 2009


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon