Doelbeleggen

Doelbeleggen

28 mei 2014

Overal duikt steeds vaker de term doelbeleggen op bij vermogensbeheer. Echter is nog niet elke belegger hiermee bekend. Vaak wil de belegger alleen een zo hoog mogelijk rendement tegen een zo laag mogelijk risico. Hiermee wil hij dikwijls in de toekomst zijn hypotheek aflossen of een aanvulling op zijn pensioen creëren. De beleggingsadviseur gaf in het verleden aan dat het kan en er werd verder niet naar omgekeken.

In het buitenland en dan met name in de Verenigde Staten is het doelbeleggen al wat verder ingeburgerd. De afgelopen 5 jaar is het vermogen in dergelijke beleggingen meer dan verdubbeld van 200 miljard naar 500 miljard dollar.

Meer weten over vermogensbeheer ?
>>
Vraag hier gratis informatiepakket aan

Als we kijken naar doelbeleggen of “target date beleggen” kunnen we een onderscheid maken tussen twee manieren;

– To date beleggen

– Through date beleggen

Voor beide varianten geldt dat naarmate de einddatum in zicht komt het risico in de portefeuille afgebouwd wordt. Als de uiteindelijke datum daar is stopt het beleggen bij een to date overeenkomst en wordt het vermogen  bijvoorbeeld gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Bij een through date overeenkomst wordt bij de uiteindelijke datum niet gestopt met beleggen maar wordt er bijvoorbeeld vanaf die datum uitgekeerd voor een aanvulling op het pensioen.

Deze laatste variant is natuurlijk erg interessant voor beleggers. Want zij kunnen natuurlijk al een goede schatting maken hoeveel ze in de toekomst nodig hebben. Een tweede voordeel hierbij is dat ze ook te allen tijde kunnen evalueren of hun ontwikkeling wel op de goede weg is.

Het doelbeleggen is voor iedere belegger interessant want ook al heeft een belegger geen duidelijke doelstelling, deze kan altijd eenvoudig worden geformuleerd. De belegger heeft altijd een streefrendement in gedachten waarmee hij minimaal tevreden is. Extrapoleer dit rendement voor de komende jaren en er is een doelstelling geformuleerd.

Wanneer de beleggingen beter presteren dan de verwachtingen kan hij natuurlijk altijd de doelstelling aanpassen. Hij kan  er voor kiezen om het risico af te bouwen of hij kan er voor kiezen om de doelstelling te verhogen. Vice versa geldt dit natuurlijk ook wanneer de resultaten tegenvallen.

Het helpt de belegger  in ieder geval om de  prestaties beter te analyseren.

Bron: DE BELEGGINGSASSISTENT, 28-5-2014


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon