Ik wil duurzaam beleggen. Waar begin ik?

Ik wil duurzaam beleggen. Waar begin ik?

11 december 2012

Download ons E-Book  : “6 misvattingen over duurzaam beleggen ontrafeld

Duurzaamheid  is in, en daarmee dus ook duurzaam beleggen. Ook president Obama heeft duurzaamheid bovenaan zijn lijstje gezet om tot herstel van de Amerikaanse economie te komen. Zo wil hij de productie van duurzame energie verdubbelen, publieke gebouwen energiezuiniger maken en gelden er veel strengere normen voor nieuwe auto’s. Reden genoeg om te overwegen duurzaam te gaan sparen of beleggen. Maar waar begin je? Marvin Koster van De Beleggingsassistent zet de mogelijkheden uiteen.

Wat is duurzaam beleggen?

Een duurzame belegger verschaft een bank of vermogensbeheerder een som geld, om net als bij gewoon beleggen, dit te vermeerderen. Echter bij de investeringskeuze zal deze zich niet alleen laten leiden door het rendement en risico maar ook door duurzame en ethische criteria waarbij de effecten voor mens en milieu centraal staan.

Duurzaam beleggen bestaat al sinds de jaren’ 80 toen vooral liefdadigheidsinstellingen en kerken vanuit hun doelstellingen op deze manier gingen beleggen. Pas jaren later volgden er beleggingsfondsen met een duurzaam karakter. De laatste paar jaar echter is duurzaam- of ethisch beleggen van zijn ‘geitenwollensokken’ imago af en lijkt het zelfs een trend te worden. De markt van duurzaam beleggen steeg in 2007 nog met ongeveer 17%, maar in 2008 kromp de markt met vrijwel hetzelfde percentage als gevolg van wereldwijde crisis. Duurzaam sparen nam echter in vlucht in 2008 zodat de gehele markt van duurzaam sparen en beleggen nog steeg met meer dan 8%.

Negatieve benadering of Positieve benadering

We schreven al eerder dat duurzaam beleggen net ‘normaal’ beleggen is alleen dat er een extra selectiecriterium bij komt. Duurzame beleggers kiezen uitsluitend voor ondernemingen, instellingen en overheden die voldoen aan onze beleggingscriteria voor een duurzame samenleving. Deze investeringen kunnen op 2 manieren worden geselecteerd. Allereerst met een negatieve benadering; bepaalde type investeringen worden uitgesloten, je kunt hierbij denken aan bedrijven die in de wapen-, sex-,  alcohol – en tabaksindustrie actief zijn. De tweede manier is om beleggingen te selecteren op basis van een positieve benadering, hierbij wordt per sector bekeken welke bedrijven het best presteren op duurzame criteria. Een combinatie van deze 2 manieren is ook mogelijk.

Het bovenstaande selectieproces is natuurlijk niet gemakkelijk en zeker tijdrovend. Veel vermogensbeheerders en banken besteden dit proces dan ook uit of volgen een duurzame index of benchmark zoals de FTSE4good index of Dow Jones Sustainability index. Uiteraard proberen ze met individuele keuzes beter te presteren.

Duurzaam beleggen of laten beleggen?

Duurzaam beleggen is een trend en daarom heeft elk zichzelf respecterende bank of vermogensbeheerder tegenwoordig wel een fonds of product waarbij op een duurzame manier kan worden belegd. In Nederland zijn partijen als de ASN Bank en Triodos Bank gespecialiseerd in duurzame spaar- en beleggingsproducten. Deze laatste is ook onlangs nog uitgeroepen tot de duurzaamste bank van het jaar. Uiteraard kun je ook zelf beleggen op een duurzame manier. Je kunt hierbij denken aan individuele investeringen in bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. Door het individuele en specifieke karakter is het risico hierbij echter een stuk groter. Ook kun je beleggen in de individuele aandelen of obligaties van bedrijven die in de duurzame indices zijn opgenomen. Een proactieve houding is dan noodzakelijk om deze bedrijven te volgen op basis van hun ‘duurzame’ karakter. Er zijn uiteraard ook vermogensbeheerders die dit werk voor u uit handen kunnen nemen.

Download ons E-Book  : “6 misvattingen over duurzaam beleggen ontrafeld

Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Let Op! De waarde van beleggingen kunnen fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: Z24, 18 juni 2009


< Terug naar publicatieoverzicht

Doelstelling

Belegbaar vermogen

Horizon