Publicaties

Rendement vergelijken: een persoonlijke benchmark samenstellen

Wij ontvangen zo nu en dan vragen van beleggers over een vergelijking van het rendement van een effectenportefeuille. Zij vragen zich af hoe ze het rendement van hun portefeuille goed kunnen vergelijken en hoe het rendement zich verhoudt tot bijvoorbeeld de markt, vergelijkbare effectenportefeuilles of andere vermogensbeheerders.

Vermogensbeheerders zijn tegenwoordig verplicht om een indexvergelijking te tonen, maar onze ervaring is dat de indices die getoond worden vaak niet voldoen om een geschikte vergelijking te maken. Hiervoor hebben wij dan ook onze Market Update in het leven geroepen, zodat u het rendement van de effectenportefeuille kunt vergelijken met tal van indices.

Om u een beter inzicht te geven hoe u op een redelijk eenvoudige wijze uw behaalde rendement kunt toetsen met een zelf opgestelde benchmark treft u hieronder een voorbeeldberekening.

Onderstaande belegger heeft een neutrale effectenportefeuille. Per instrument worden de beleggingen onderverdeeld per land, werelddeel of beleggingscategorie. Deze weging per categorie wordt vermenigvuldigd met het YTD rendement uit de Market Update. Op deze wijze ziet u de invloed van de categorie op het rendement van de portefeuille. Telt u alles bij elkaar op, dan ziet u het rendement van uw persoonlijke benchmark.

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het maken van een persoonlijke benchmark dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer 020-7162697.

Rendementvergelijking 2016

 

bron: De Beleggingsassistent, 1 juli 2016