De beleggingsassistent in de media

Overstapservice banken

Beleggen Overstapservice banken: Is mijn vermogensbeheerder wel goed genoeg?

Echt logisch is het niet om in deze barre beurstijden een bedrijf te beginnen dat Beleggingsassistent.nl heet. Of wel?

Voor ze besloten eigen baas te worden, werkten Ralf op de Weegh (29) Marvin Koster (28) en Daan Heslenfeld (30) alle drie bij een Amsterdamse vermogensbeheerder. Daar waren ze verantwoordelijk voor het binnenhengelen van nieuwe klanten.

‘Daar kwamen we vaak in aanraking met mensen die écht onafhankelijk advies wilden’, zegt Heslenfeld. ‘Zo ontstond bij ons het idee om voor beleggers te bekijken wat ze eigenlijk precies willen en daar een geschikte vermogensbeheerder bij te zoeken.’ Op de Weegh vult aan: ‘Wij kijken met een helikopterview welke partij aansluit bij de wensen en eisen van mensen die minimaal 100.000 euro te beleggen hebben.

’Het drietal omschrijft hun kersverse bedrijf Beleggingsassistent.nl als een soort Independer, het bedrijf dat verzekeringen en hypotheken vergelijkt. ‘Maar dan voor vermogensbeheer’, zegt Heslenfeld.

Het bedrijf heeft momenteel bijna veertig aanvragen in behandeling van mensen die erover denken om van vermogensbeheerder te switchen.

‘Dat zijn vooral mensen met rekeningen bij de grootbanken’, zegt Op de Weegh. ‘Veel mensen hebben het vertrouwen verloren in die grote instituten. In goede tijden lopen de grootbanken te koop met hun rendementen, maar nu hoor je ze niet. Veel beleggers merken dat er onder de streep de afgelopen zes à zeven jaar helemaal niets gebeurd is, terwijl ze hun vermogensbeheerder wel veel geld hebben betaald. Wij helpen ze aan een beter alternatief.

’Aan de hand van vragenlijsten en gesprekken wordt de juiste match gezocht. ‘Vooral oudere beleggers hebben moeite met het wisselen van vermogensbeheerder’, zegt Koster. ‘Maar het is minder ingewikkeld dan je denkt. In een week zit je met je effectenportefeuille bij een andere bank.

‘Hij vertelt dat ze gedrieën hun eigen criteria hebben bedacht waaraan een goede vermogensbeheerder moet voldoen. ‘We kijken natuurlijk naar rendement, beleggingsbeleid en kosten, maar ook bijvoorbeeld het contact met de klant is van wezenlijk belang.’ Zo filterden ze een aantal vermogensbeheerders die naar hun mening goed genoeg zijn om mensen naar door te verwijzen. De namen willen ze maar mondjesmaat kwijt. ‘Het zijn vijftien partijen, dat gaat van een grote partij als SNS Securities tot een kleine Amsterdamse privé-bank als Ten Cate en Cie. Die betalen ons een vast bedrag voor iedere aangebrachte cliënt’, zegt Heslenfeld. ‘Voor de beleggers is het dus kosteloos. En nee, we verkopen ze niet aan de hoogstbiedende. We hebben met alle bedrijven waarmee we samenwerken dezelfde vaste fee afgesproken.

’Een mooie nichemarkt, zeker met de huidige crisis. Eigenlijk zit er aan het businessmodel maar één rammeltje. Wanneer Beleggingsassistent zijn werk goed doet zien ze hun klanten nooit meer terug.

bron: Dagblad De Pers, 16 oktober 2008